Wat fantastisch dat je donateur bent!

We stellen je betrokkenheid bij de proefdieren zeer op prijs. Door jouw bijdrage kunnen we investeren in proefdiervrij onderzoek. Zo streven we naar betere resultaten voor mens én dier. Samen met jou bouwen we aan een duurzame toekomst zonder het gebruik van proefdieren. Bedankt!

Debby Weijers
Algemeen Directeur

Onze toekomstplannen

Proefdiervrij ziet zichzelf als de motor achter de ontwikkeling van proefdiervrij onderzoek. De wereld van de wetenschap en technologie ontwikkelt zich razendsnel en nu is het het juiste moment om extra vaart te zetten achter een proefdiervrije wetenschap.

76%

Afgerond:

3D longmodel redt proefdieren wereldwijd

€ 7.626 van € 10.000 opgehaald
0 dagen over
252 funders voor dit project

Wat hebben we bereikt met 3D longmodel redt proefdieren wereldwijd?

prof. Pieter Hiemstra
prof. Pieter Hiemstra
Hoogleraar longziekten, LUMC

Wij zijn ontzettend trots op prof. Pieter Hiemstra (LUMC), want door zijn onderzoek kunnen de proefdieren opgelucht ademhalen! Samen met zijn onderzoeksteam ontwikkelde hij het 3D longmodel, een slim onderzoeksmodel dat gebaseerd is op menselijke longcellen. Dankzij dit model kan er belangrijk longonderzoek uitgevoerd worden zonder proefdieren. Samen met dr. Cyrille krul (TNO) wil hij ervoor zorgen dat zijn model niet alleen door zijn onderzoeksgroep gebruikt wordt, maar ook wereldwijd! Hierdoor zal de impact van het model groter zijn en kunnen wereldwijd proefdieren vervangen worden in longonderzoek!

Menselijke longcellen

De menselijke longcellen die prof. Hiemstra gebruikt in zijn 3D longmodel zijn afkomstig van longkankerpatiënten die een operatie hebben ondergaan waarbij een gedeelte van de long verwijderd is. Deze longcellen worden opgekweekt in een petrischaaltje en gedragen zich net zoals longcellen in het menselijk lichaam. Onderzoek met behulp van dit model is betrouwbaarder dan proeven op dieren, want het 3D longmodel staat immers veel dichterbij de mens.

Brede toepassing

Het 3D longmodel van prof. Hiemstra kan op verschillende manieren in gezet worden binnen longonderzoek. Zo kunnen onderzoekers met dit model nagaan welke stoffen schadelijke effecten hebben op de longen van de mens. Normaal gesproken worden vooral honden en konijnen ingezet om dit te testen. De dieren worden dan gedwongen om stoffen zoals gassen, vluchtige stoffen en fijnstof gedurende een bepaalde tijd in te ademen. Daarna worden de dieren gedood om in hun lichaam te kijken wat de effecten van deze stoffen zijn. Door het 3D longmodel van prof. Hiemstra kunnen deze testen zonder proefdieren uitgevoerd worden. Daarnaast kan dit model een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van medicijnen. Ook kunnen onderzoekers, met behulp van dit model, longziekten beter begrijpen. Met deze informatie kunnen longziekten op termijn voorkomen worden.

Verspreiden van het model

Na het ontwikkelen van het 3D longmodel, wilde prof. Hiemstra zich richten op de verspreiding van zijn model. En daarmee wilde hij zijn model niet alleen verspreiden binnen Nederland, maar wereldwijd! Om dit mogelijk te maken is prof. Hiemstra een samenwerking gestart met dr. Cyrille Krul, Director Predictive Health van TNO (Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek). Via hun contacten in de medische wereld, bij beleidsmakers en wetenschappelijke tijdschriften zorgen zij er samen voor dat het 3D longmodel steeds meer bekendheid krijgt. De kracht van dr. Krul is dat zij de juiste mensen kan verbinden die ervoor kunnen zorgen dat het longmodel internationaal gebruikt gaat worden.

Wereldwijd proefdieren redden

Met trots kijken wij terug op het project van prof. Hiemstra. Zijn project laat zien dat proefdieren niet nodig zijn in onderzoek en dat het anders kan! Dankzij zijn 3D longmodel kunnen onderzoekers wereldwijd gebruik maken van een onderzoeksmodel dat niet alleen betere resultaten oplevert, maar wereldwijd duizenden proefdieren kan redden.

Huidige onderzoeksfase

Fase 1
Fase 2
Fase 3
Ontwikkelen
Prof. Hiemstra ontwikkelt het proefdiervrije 3D longmodel op basis van menselijke longcellen.
Testen
Testen of het proefdiervrije model in verschillende laboratoria dezelfde resultaten geeft.
Verspreiden
Het proefdiervrije model is ontwikkeld en moet nu door zoveel mogelijk laboratoria gebruikt worden.
Wereldwijde toepassing
Het model wordt wereldwijd gebruikt in longonderzoek. Duizenden proefdieren worden hierdoor gered.