Wat fantastisch dat je donateur bent!

We stellen je betrokkenheid bij de proefdieren zeer op prijs. Door jouw bijdrage kunnen we investeren in proefdiervrij onderzoek. Zo streven we naar betere resultaten voor mens én dier. Samen met jou bouwen we aan een duurzame toekomst zonder het gebruik van proefdieren. Bedankt!

Debby Weijers
Algemeen Directeur

Onze toekomstplannen

Proefdiervrij ziet zichzelf als de motor achter de ontwikkeling van proefdiervrij onderzoek. De wereld van de wetenschap en technologie ontwikkelt zich razendsnel en nu is het het juiste moment om extra vaart te zetten achter een proefdiervrije wetenschap.

Huisdier doneren aan de wetenschap

Proefdieren werden vroeger speciaal gefokt en gedood voor anatomie- en chirurgie onderwijs aan de Universiteit Utrecht. Dankzij de donaties van overleden huisdieren via het dierdonorcodicil gebeurt dat tegenwoordig niet meer. De gedoneerde huisdieren zullen toekomstige dierenartsen leren over anatomie en chirurgie en over een respectvolle omgang tussen mens en dier. Proefdiervrij werkt samen met dierenartsen en de Universiteit Utrecht om proefdieren in het onderwijs te vervangen. Help je mee?

Even voorstellen

Dr. Claudia Wolschrijn

Dr. Claudia Wolschrijn

Universitair Hoofddocent bij de Faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht, departement Pathobiologie, afdeling Anatomie en Fysiologie

‘“Het doneren van een dier is van groot belang, omdat ze bijdragen aan het opleiden van een hele nieuwe generatie dierenartsen. In de opleiding diergeneeskunde ligt er veel nadruk op het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden en inzicht krijgen in hoe een dier er driedimensionaal uitziet. Deze inzichten zijn van groot belang voor de studenten om bijvoorbeeld röntgenfoto’s te kunnen interpreteren en chirurgische ingrepen uit te kunnen voeren.“’

Saskia Aan

Saskia Aan

Adviseur Wetenschap & Innovatie, Proefdiervrij

‘In 2010 heeft Proefdiervrij, in samenwerking met de Universiteit Utrecht, het dierdonorcodicil opgezet. Wat ik zo mooi vind aan dit project is dat het echt een verschil maakt voor de proefdieren. Via het dierdonorcodicil kunnen huisdiereigenaren hun overleden huisdier doneren aan het onderwijs. Hierdoor redt een overleden huisdier het leven van een proefdier!”’

Meer over dit project

Hoe werkt het dierdonorcodicil?

Als je huisdier komt te overlijden, kan je ervoor kiezen je huisdier te begraven of cremeren maar ook om jouw huisdier te doneren aan de Universiteit Utrecht. Dit gebeurt via het dierdonorcodicil. Maar hoe werkt het dierdonorcodicil nu precies? In de onderstaande animatie wordt het donatieproces stap voor stap uitgelegd.

Welk regio’s kunnen meedoen?

Dieren kunnen gedoneerd worden vanuit heel Nederland, maar er zijn 3 regio’s waarin vervoer van de dieren kosteloos geregeld kan worden via je dierenarts. Is je dierenarts buiten een van de deze regio’s gevestigd maar wil je toch je huisdier doneren? Dat kan, maar dan moet je als eigenaar zelf het vervoer regelen.

Vervoer wordt verzorgd vanaf dierenklinieken die zich aangemeld hebben bij het dierdonorcodicil. Dierenklinieken in de volgende regio’s kunnen zich aanmelden:

1. Regio Utrecht (Oranje Cirkel)
Dierenklinieken die zich binnen een rijafstand van 35 km van de faculteit bevinden. Vervoer wordt dan per dier verzorgd, voor de volgende soorten: honden, katten, cavia’s, ratten, konijnen en fretten

2. Regio Midden- Nederland (Blauwe Cirkel)
Dierenklinieken die zich op rijafstand van 35 km tot 60 km van de faculteit in Utrecht bevinden. In deze regio wordt het vervoer kosteloos verzorgd als 4 dieren tegelijk opgehaald kunnen worden. Alleen honden en katten kunnen vanuit deze regio gedoneerd worden.

3. Regio Oost-Nederland
Dierenklinieken gevestigd in de volgende gemeenten kunnen zich aanmelden: Apeldoorn, Berkelland, Bronckhorst, Brummen, Dalfsen, Deventer, Epe, Haaksbergen, Heerde, Hellendoorn, Hof van Twente, Lochem, Olst-Wijhe, Raalte, Rijssen-Holten, Voorst, Wierden en Zutphen. In deze regio wordt er per dier opgehaald, waarbij de prioriteit ligt bij honden. Wilt u een ander dier doneren, kunt u contact met ons opnemen (ddc@proefdiervrij.nl).


Dit kaartje laat zien welke dierenklinieken al aangesloten zijn en geeft de regio’s Utrecht en Midden-Nederland.

Meer weten?

Lees hier hoe je je als dierenarts kunt aanmelden voor het dierdonorcodicil.
Ben je een huisdiereigenaar en zou je graag je huisdier willen doneren? Lees hier hoe je dat kan doen.
Heb je andere vragen, neem dan contact met ons op via ddc@proefdiervrij.nl, of bel naar 070-306 2468.

FAQ

Welke dieren komen voor donatie in aanmerking?

Aangezien de gedoneerde dieren worden ingezet op de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht mogen vanuit de regio Utrecht honden, katten, cavia’s, ratten, konijnen en fretten worden gedoneerd, mits ze niet zwaarder zijn dan 30 kilo. In regio Oost-Nederland licht de prioriteit bij het doneren van honden. Wil je vanuit de regio Oost-Nederland een ander dier doneren? Neem dan contact met ons op via ddc@proefdiervrij.nl. In de regio Midden-Nederland kunnen honden en katten gedoneerd worden.

Als de praktijk van mijn dierenarts buiten de regio’s Utrecht, Midden-Nederland en Oost-Nederland gevestigd is, kan ik dan toch mijn huisdier ter beschikking stellen voor donatie?

Dat is mogelijk. Als huisdiereigenaar moet je dan zelf het vervoer naar de faculteit regelen. Voor meer informatie hierover, lees de antwoorden op de hierna volgende vragen.

Als ik zelf in de regio’s Utrecht , Midden-Nederland of Oost-Nederland woonachtig ben, maar mijn dierenartsenpraktijk is buiten deze regio’s gevestigd, wordt het vervoer van mijn huisdier naar de universiteit dan wel verzorgd?

De locatie van je dierenartsenpraktijk is bepalend voor de vervoersregeling. In dit geval zal je zelf het vervoer van je huisdier naar de universiteit moeten regelen.

Wat moet ik doen als ik mijn dier zelf naar de universiteit wil brengen?

Je moet dan een verklaring ondertekenen waarin je aangeeft dat je je huisdier wilt doneren. Ook heb je een handtekening van je dierenarts nodig. De verklaring kun je bij ons opvragen door te mailen naar ddc@proefdiervrij.nl.

Als het zover is, kun je contact opnemen met het departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht. Bij de universiteit kunnen ze je de laatste informatie geven. Dieren kunnen in principe worden gebracht van maandag t/m vrijdag.

Als ik buiten de regio’s Utrecht, Midden-Nederland en Oost-Nederland woonachtig ben en zelf voor het vervoer van mijn huisdier wil zorgen, met wie moet ik dan contact op nemen?

Voor meer informatie over het doneren van je huisdier, als je buiten de regio’s Utrecht en Oost-Nederland woont, kun je contact opnemen met ons opnemen door te mailen naar ddc@proefdiervrij.nl, of te bellen naar 070-3062468. Om je dier te kunnen doneren, heb je een verklaringsformulier nodig. Deze kunnen wij je toesturen, samen met alle andere benodigde informatie.

Wat gebeurt er met mijn huisdier nadat het gebruikt is voor het onderwijs?

Rendac verzorgt de afwikkeling na afloop van het practicum waarvoor het gedoneerde dier gebruikt is. Het bedrijf is gevestigd in Son. Het is helaas niet mogelijk om dieren terug te krijgen na het practicum.

Kunnen dierenklinieken, die buiten de regio’s Utrecht, Midden-Nederland en Oost-Nederland gevestigd zijn, meedoen aan het dierdonorcodicil?

Helaas is er dan geen optie om deel te nemen aan het dierdonorcodicil als dierenkliniek. Wij hopen dat dit in de toekomst gaat veranderen. Het belangrijkste is dat we via het dierdonorcodicil genoeg dieren ophalen zodat de universiteit geen dieren hoeft aan te kopen.

Kan het gebruik van overleden dieren voor onderwijs niet vervangen worden door modellen?

Helaas is het nog niet mogelijk om het gebruik van dieren in het onderwijs volledig te vervangen. Op dit moment zijn er al wel modellen beschikbaar die het proefdiergebruik verminderen. Voorbeelden hiervan zijn de sensakoe, het intubatie model, de prikpoot en een kunstrat die gebruikt wordt voor het oefenen van vaardigheden voor microchirurgie. Echter, om onze toekomstige dierenartsen goed op te kunnen leiden moeten studenten anatomie onderwijs volgen waarvoor dieren nodig zijn. De complexiteit van een lichaam kan niet 100% nagebootst worden door een model. De structuren, ligging en onderlinge verbindingen tussen weefsels is essentieel om de werking van het lichaam goed te begrijpen. Het is daarom belangrijk voor studenten om met dieren te kunnen werken. Het dierdonorcodicil zorgt er in ieder geval voor dat er geen dieren meer opgeofferd hoeven te worden voor anatomie onderwijs.

Jaarlijks worden er nog steeds aanvragen gedaan voor proefdieren. Waarom zou ik dan mijn overleden huisdier opgeven voor het dierdonorcodicil?

Het dierdonorcodicil richt zich specifiek op het verminderen van proefdiergebruik in het onderwijs van studenten diergeneeskunde in Utrecht. Vroeger werden hiervoor speciaal proefdieren gefokt en opgeofferd. Doordat huisdiereigenaren hun overleden huisdieren doneren is dat tegenwoordig niet meer nodig. Op het gebied van onderzoek worden nog steeds proefdieren gebruikt, maar wij werken hard om ook proefdieren in wetenschappelijk onderzoek te vervangen.

Ik laat mijn huisdier thuis inslapen, kan ik dan nog steeds meedoen aan het dierdonorcodicil?

Dat kan zeker. Er zijn dan 2 opties. Je kan je huisdier zelf naar de universiteit brengen of je kan je dier brengen naar een aangesloten dierenarts.

De onderzoeker aan het woord

Dr. Claudia Wolschrijn
Dr. Claudia Wolschrijn
Universitair Hoofddocent bij de Faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht, departement Pathobiologie, afdeling Anatomie en Fysiologie

Als hoofddocent bij de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht weet dr. Claudia Wolschrijn als geen ander hoe belangrijk het dierdonorcodicil is voor het onderwijs. In onderstaand filmpje vertelt ze waarom het zo belangrijk is om je overleden huisdier te doneren en hoe de gedoneerde dieren bijdragen aan het onderwijs voor een nieuwe generatie dierenartsen.

Voor een wereld zonder proefdieren

word donateur of doneer eenmalig