Wereldwijd worden jaarlijks miljoenen dierproeven verricht. Lang niet alle proeven worden gedaan op muizen, ratten en apen: ook honden worden ingezet voor wetenschappelijk onderzoek. In Nederland worden jaarlijks 1.016 proeven gedaan op honden.

  • De Beagle als proefdier
  • Honden in hartonderzoek
  • Adopteren van ex-proefdieren
  • Proefdiervrij hartonderzoek

De Beagle als proefdier

De meest gebruikte hond in het laboratorium is de Beagle. Hier zijn verschillende redenen voor. Beagles nemen bijvoorbeeld door hun kleinere formaat weinig ruimte in en eten ook niet al te veel. Daarnaast hebben ze een ontzettend lief karakter, waardoor ze makkelijk te houden zijn. Ze zijn over het algemeen rustig, goed van vertrouwen, niet agressief en goed te trainen.

Honden in hartonderzoek

Een hondenhart is ongeveer even groot als een mensenhart en de elektrische geleiding van een hondenhart komt een beetje overeen met die van ons. Maar daar houden de overeenkomsten op: zo is de pompfunctie van een hondenhart echt heel anders dan een mensenhart.

Toch is het aantal dierproeven op honden sinds 2016 met ruim 50% gestegen – voornamelijk als gevolg van een toename in het onderzoek naar hart- en vaatziekten. In dit onderzoek worden honden gebruikt om de werking en veiligheid van medicijnen te testen.

Het leven van een ex-proefdier

Sommige proefhonden gaan met pensioen en worden herplaatst. Andere honden worden na geboorte nooit ingezet voor dierproeven en worden geadopteerd. De adoptie van deze ex-proefhonden loopt via de stichting SHHH.

Het adopteren van een ex-proefhond is niet niks. Heb jij interesse in de adoptie van een ex-proefhond? Kijk hier of je geschikt bent.

Wil je weten hoe het is om een proefhond te adopteren? Linda heeft al drie ex-proefhonden geadopteerd.

Wij zien liever dat er geen dieren gebruikt worden in onderzoek, maar helaas gebeurt dit nog wel. Daarom is het toch een kleine geruststelling dat 56 honden in 2018 het lab mochten inwisselen voor een huis.

Als ze niet herplaatst worden, wat dan wel?

Lang niet alle proefhonden krijgen de kans op een lang en gelukkig einde. In 2018 hadden 491 dierproeven een dodelijke afloop voor de hond. Dit betekent dat 86% van het aantal proefhonden na of door de proef is overleden.

Ook zijn er honden die in het laboratorium moeten blijven. Zij worden later weer gebruikt in andere dierproeven.

Onderzoek zonder honden is mogelijk

Hart- en vaatziekten zijn één van de grootste doodsoorzaken in Nederland. Maar honden zijn geen mensen en dierproeven op honden in hartonderzoek leveren geen betrouwbare resultaten.

Gelukkig kan het anders. Dr. Twan de Vries, prof. dr. Christine Mummery en prof. Robert Passier zetten zich in voor proefdiervrije innovatie. Zij bewijzen dat honden in hartonderzoek overbodig én onnodig zijn, en dat hartonderzoek zonder honden beter is voor mens en dier.

Honderden honden als proefdier

Jaarlijks worden in Nederland 1.016 dierproeven op honden gedaan, met name voor hartonderzoek. Dit kan anders! Dr. Twan de Vries ontwikkelt een proefdiervrij hartspiermodel dat honderden honden in dierproeven kan vervangen. Doneer nu en red een hond!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het proefdiervrije nieuws? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!