Ons nieuwe project ‘Haal benauwde dieren uit Longonderzoek’ is niet het eerste longonderzoek dat we financieren. Dit project is een vervolg op het eerdere onderzoeken van professor Hiemstra. Daarin ontwikkelde hij een 3D-longmodel waarmee hij aantoonde dat het heel goed mogelijk is om in een proefdiervrij model onderzoek te doen. Prof. Hiemstra maakte hiermee het werk af dat door dr. Boei in 2010 was gestart.

Dit vervolg is nodig om het model op grote schaal in gebruik te kunnen nemen. Het model werkt met menselijke cellen. Om die gemakkelijk, snel en efficiënt beschikbaar te maken, gebruikt Pieter een nieuwe kweektechniek op basis van organoids. Hierdoor kan het model niet alleen op grote schaal in gebruik worden genomen maar is het bovendien ook nog voor meer onderzoeken inzetbaar. Dubbele winst dus!

Acties tegen onderzoek met sigarettenrook

Longonderzoek stond natuurlijk ook al voor 2010 bij ons op de radar. In 2005 bijvoorbeeld hebben we acties gevoerd om het onderzoek naar de schadelijkheid van sigarettenrook te stoppen. Hiervoor zetten we honderden rokende speelgoed Beagles op de trappen van de universiteit. Wat ons betreft was dat onderzoek overbodig want de schadelijkheid van sigarettenrook was immers al lang en breed bekend.

Astmaonderzoek van Reinoud Gosens

In 2018 financierden we ook het astma-onderzoek van Reinoud Gosens. In traditioneel astma onderzoek worden cavia’s doelbewust benauwd gemaakt. Het proefdiervrije model van Reinoud kan een eind maken aan dit voor de dieren zeer belastende onderzoek.

 

Microbioomonderzoek Anne van der Does

Het onderzoek in 2019 van Anne van de Does richt zich op het microbioom in de longen. Dit zijn goede bacteriën die een belangrijke rol spelen bij verschillende lichaamsfuncties. Dergelijk onderzoek in proefdieren is niet representatief omdat microbioom van muizen anders is dan dat van mensen. Geen proefdieren en beter resultaat. Dubbele winst.

Haal benauwde proefdieren uit longonderzoek

Met een nieuwe kweektechniek maakt Pieter Hiemstra zijn 3D longmodel wereldwijd efficiënt beschikbaar. Anne van der Does gebruikt deze door Pieter gekweekte cellen in haar long-op-een-chip model en doet daarmee revolutionair proefdiervrij onderzoek.