Wat fantastisch dat je donateur bent!

We stellen je betrokkenheid bij de proefdieren zeer op prijs. Door jouw bijdrage kunnen we investeren in proefdiervrij onderzoek. Zo streven we naar betere resultaten voor mens én dier. Samen met jou bouwen we aan een duurzame toekomst zonder het gebruik van proefdieren. Bedankt!

Debby Weijers
Algemeen Directeur

Onze toekomstplannen

Proefdiervrij ziet zichzelf als de motor achter de ontwikkeling van proefdiervrij onderzoek. De wereld van de wetenschap en technologie ontwikkelt zich razendsnel en nu is het het juiste moment om extra vaart te zetten achter een proefdiervrije wetenschap.

100%

Afgerond:

Beter hartonderzoek – zonder proefdieren

€ 15.000 van € 15.000 opgehaald
0 dagen over
197 funders voor dit project

Project “Beter hartonderzoek – zonder proefdieren” succesvol afgerond

Prof. Robert Passier
Prof. Robert Passier
Hoogleraar, UTwente

In 2014 startten wij in samenwerking met professor Robert Passier het project “Beter hartonderzoek – zonder proefdieren”. Doorgaans worden in onderzoek naar hartmedicijnen veel honden gebruikt. Met deze samenwerking willen wij laten zien dat het anders kan! Nu vier jaar later is het project afgerond en willen wij graag de resultaten met jou delen.

Beter hartonderzoek – zonder proefdieren

Robert werkt aan de UTwente aan een model om kankermedicijnen te testen op bijwerkingen op het hart. En dit alles zonder het gebruik van proefdieren. Dieren zijn geen mensen en de resultaten die verkregen worden uit dierproeven zijn niet te vertalen naar de mens. Daarom startte prof. Passier aan de ontwikkeling van een onderzoeksmodel dat opgebouwd is uit hartspiercellen. Deze hartspiercellen zijn opgekweekt uit menselijke stamcellen.

Makkelijker gezegd dan gedaan

Nu is het maken van hartspiercellen uit menselijke stamcellen makkelijker gezegd dan gedaan. Tijdens de onderzoeksperiode heeft Robert Passier met zijn team mooie resultaten geboekt. Zo hebben ze de efficiëntie van de kweekmethoden verhoogd. Dat moet je je als volgt voorstellen: eerst konden wetenschappers van 10 stamcellen maar 5 hartspiercellen maken. Nu is dit verhoogd naar 8 hartspiercellen. En het allermooiste is dat deze hartspiercellen perfect lijken op de echte situatie zoals in het menselijk lichaam.

Stap dichterbij een proefdiervrije wereld

Na het optimaliseren van hartspiercellen, heeft het model zich bewezen. Er kan nu beter ingeschat/ voorspeld worden in hoeverre een medicijn invloed heeft op het hart en de werking van het hart. Dit is belangrijk onderzoek, want je zult maar kanker hebben en nog zieker worden van de medicatie die je krijgt. In dit project is er voornamelijk gekeken naar kankermedicijnen, maar het kan ook voor medicijnen die gebruikt worden voor bestrijding van andere ziektes worden ingezet.

Trots

Wij zijn ontzettend trots op onze samenwerkingen met onderzoekers. Passier is wel een hele bijzondere, hij is namelijk een van de eerste onderzoekers die met ons wilde samenwerken. Met deze steun van professor Passier zijn vele nieuwe deuren voor ons geopend. Dat is erg goed nieuws voor de proefdieren, dankzij nieuwe technologieën zijn zij straks niet meer nodig.

En nu doorzetten

Maar er is meer! De hartspiercellen hebben al betere resultaten gegeven dan proefdieren. Maar we zijn er nog lang niet. Er moet nu aandacht besteed worden aan het valideren en implementeren van deze onderzoeksresultaten. Het goede nieuws is dat er een vervolgproject komt waar wij ook bij betrokken zijn. Wordt vervolgd in december.

Huidige onderzoeksfase

Cellen kweken
Prof. Passier kweekt stamcellen uit menselijke huidcellen die uitgroeien naar hartspiercellen
Meten
Er worden testmodellen ontwikkeld om het meten van hartfalen te verbeteren en te standaardiseren
Testen
De resultaten van de testen worden vergeleken met eerdere testresultaten en nieuwe medicijnen
Bewijzen
De waarde van de testmodellen moet worden bewezen bij nieuwe patiënten
Brede screening
De testmodellen worden onder een brede groep patiënten en in een complexere toepassing gebruikt