Wat fantastisch dat je donateur bent!

We stellen je betrokkenheid bij de proefdieren zeer op prijs. Door jouw bijdrage kunnen we investeren in proefdiervrij onderzoek. Zo streven we naar betere resultaten voor mens én dier. Samen met jou bouwen we aan een duurzame toekomst zonder het gebruik van proefdieren. Bedankt!

Debby Weijers
Algemeen Directeur

Onze toekomstplannen

Proefdiervrij ziet zichzelf als de motor achter de ontwikkeling van proefdiervrij onderzoek. De wereld van de wetenschap en technologie ontwikkelt zich razendsnel en nu is het het juiste moment om extra vaart te zetten achter een proefdiervrije wetenschap.

100%

Afgerond:

Proefdiervrij Bloedvatenonderzoek

€ 50.000 van € 50.000 opgehaald
0 dagen over
2174 funders voor dit project

Mooie resultaten bereikt met Proefdiervrij bloedvatenonderzoek.

Wat houdt het bloedvatenonderzoek in?

Het team van dr. Stephan Huveneers heeft onderzoek gedaan naar de werking van bloedvaten. Het team deed onderzoek naar de endotheelcellen* en vergaarde informatie om in de toekomst een humane, kunstmatige bloedsomloop te kunnen creëren. Om meer te weten te komen over de rol en invloed van de endotheelcellen gebruikte het team menselijk weefsel zoals navelstrengen of stukjes buikvlies. Nadat de bloedvaten uit het weefsel waren geprepareerd, werden de vaten opgeklapt en keken de onderzoekers vanuit de binnenkant van een bloedvat naar de vaatwand met behulp van een speciale microscoop.

Proefdieren vervangen

Normaal gesproken worden muizen gebruikt in onderzoek naar bloedvaten. Ontstekingsreacties hebben een grote invloed op de werking van bloedvaten. Muizen krijgen dan ook een ontsteking toegediend en vervolgens wordt naar de gevolgen daarvan op de bloedvaten gekeken. Stephan heeft aangetoond dat onderzoek naar de werking van bloedvaten heel goed kan zonder proefdieren. Door gebruik te maken van menselijke cellen en weefsels, heeft het team onderzocht hoe de verschillende cellen in een bloedvat zich gedragen.

Resultaten van het onderzoek

Het project van Stephan en zijn team heeft essentiële informatie opgeleverd over hart- en vaatziekten. Met behulp van nieuwe microscopietechnieken heeft het team letterlijk zichtbaar gemaakt dat de stijfheid van de vaten toeneemt naarmate we ouder worden. Die stijfheid heeft sterke invloed op de endotheelcellen, die aan de binnenkant van het bloedvat zitten. De endotheelcellen geven hierdoor een ontstekingsreactie, die weer kan leiden tot hart- en vaatziekten. Daarnaast is het nu gelukt om zieke en gezonde vaten goed van elkaar te onderscheiden onder de microscoop.

Hoe nu verder?

Het team heeft aangetoond dat de rol van de endotheelcellen van essentieel belang is voor de werking van de bloedvaten. En ze hebben een grote stap gemaakt in het nabootsen van een humane, kunstmatige bloedsomloop. Dit laatste vergt echter nog meer onderzoek. Dit is dan ook precies waar Stephan zich in de toekomst op zal richten.

Bedankt!

Dankzij jullie donaties hebben we dit onderzoek mogelijk kunnen maken. We zijn er nog niet, maar met jullie hulp hebben Stephan en zijn team weer een belangrijke stap gezet naar een proefdiervrije wereld. Ze gebruiken de resultaten van dit onderzoek voor vervolgonderzoek om nog meer te weten te komen over de werking van bloedvaten zónder proefdieren.
Wil je nog veel meer weten over dit mooie onderzoek van Stephan? Lees dan het e-book over dit prachtige project.

* De endotheelcellen zijn de cellen die een barrière laag vormen aan de binnenkant van een bloedvat.

Download E-book