Wat fantastisch dat je donateur bent!

We stellen je betrokkenheid bij de proefdieren zeer op prijs. Door jouw bijdrage kunnen we investeren in proefdiervrij onderzoek. Zo streven we naar betere resultaten voor mens én dier. Samen met jou bouwen we aan een duurzame toekomst zonder het gebruik van proefdieren. Bedankt!

Marja zuidgeest
Algemeen Directeur

Onze toekomstplannen

Proefdiervrij ziet zichzelf als de motor achter de ontwikkeling van proefdiervrij onderzoek. De wereld van de wetenschap en technologie ontwikkelt zich razendsnel en nu is het juiste moment om extra vaart te zetten achter een proefdiervrije wetenschap.

108%

Fase 1

Tijd voor proefdiervrij onderzoek naar HIV

€ 7.545 van 7.000 opgehaald
0 dagen over
308 funders voor dit project

Wereldwijd zijn miljoenen mensen besmet met het hiv-virus. Onderzoekers zetten zich iedere dag in voor de strijd tegen dit virus dat aids veroorzaakt. In onderzoek naar hiv worden heel veel proefdieren gebruikt. Sterker nog: wij hebben geen enkel onderzoek kunnen vinden waarbij proefdiervrije methodes gebruikt worden. Dit moet veranderen. Daarom willen wij op de 22ste Internationale Aidsconferentie het hiv-onderzoek zonder proefdieren op de agenda zetten. En daarbij hebben we jouw hulp hard nodig.

Even voorstellen

Professor Tjard de Cock Buning

Professor Tjard de Cock Buning

Hoogleraar toegepaste ethiek in de levenswetenschappen, Vrije Universiteit Amsterdam

“In mijn ideale wereld draagt iedereen zijn steentje bij aan een betere wereld, met meer welzijn, voor mens en dier. Mijn bijdrage was en zal altijd zijn om mensen elkaar te laten vinden om dat samen te doen. Burgers, experts en wetenschappers beseffen vaak te weinig hoe goed zij elkaar zouden kunnen aanvullen op weg naar een betere wereld.”

Marja Zuidgeest

Marja Zuidgeest

Directeur Proefdiervrij

“In het hiv-onderzoek wordt niet tot nauwelijks gebruik gemaakt van nieuwe technologieën die gebaseerd zijn op menselijke cellen zoals organs-on-chips, organoids of andere innovatieve methodes. Terwijl ik zie dat er in biomedisch onderzoek steeds meer gebruik wordt gemaakt van humane modellen. Ik wil een wereld die beter is voor mens én dier.”

Campagne

Fase 1
Hiv-onderzoek zonder proefdieren
Verkennend onderzoek naar de vervanging van proefdieren in het hiv-onderzoek.

Meer over dit project

Aids bestrijden zonder proefdieren

In 2018 komt de Internationale Aidsconferentie naar Nederland. Dit is een belangrijke conferentie waar onderzoekers, beleidsmakers, gezondheidsorganisaties goede doelen en patiëntenorganisaties van over de hele wereld naar toe komen. Tijdens deze conferentie wordt de voortgang van hiv-onderzoek besproken en gezamenlijk wordt er nagedacht over de bestrijding van aids. Voor ons is dit een unieke kans om proefdiervrij onderzoek naar aids op de agenda te zetten.

Eerste succes op het gebied van hiv-onderzoek

Het eerste succes op het gebied van hiv-onderzoek zonder proefdieren hebben we in Nederland al behaald. Tot 1997 werden er nog chimpansees besmet met hiv om hiv-onderzoek op hen uit te voeren. Dankzij aanhoudende lobby van Proefdiervrij is het sinds 1997 verboden om chimpansees te gebruiken als proefdier.

Doorpakken met nieuwe technologieën

Nu is het tijd om door te pakken en met nieuwe technologieën aan de slag te gaan. Wij geloven dat ontwikkelingen als organs-on-chips, 3D orgaanmodellen en computermodellen het hiv-onderzoek naar een hoger niveau kunnen brengen. Proefdiervrij heeft prof. de Cock Buning bereid gevonden hier samen met ons de schouders onder te zetten. Deze professor gaat een verkennend onderzoek uitvoeren met het doel om proefdiervrije methodes in hiv-onderzoek te introduceren op de internationale Aidsconferentie.

Help je mee?

De Internationale Aidsconferentie is een belangrijk moment voor hiv-onderzoek, maar zeker ook voor de proefdieren. Met dit verkennend onderzoek doen wij er alles aan om hiv-onderzoek zonder proefdieren op de conferentieagenda te krijgen. Alleen met jouw hulp kan dit onderzoek er komen. Kijk gauw bij onze incentives en kies het bedrag dat je wil doneren.

FAQ

Wat is het verschil tussen hiv en aids?

Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Hiv breekt het afweersysteem van het menselijk lichaam af. Dit afweersysteem beschermt je tegen allerlei virussen en bacteriën om te voorkomen dat je ziek wordt. Als dit systeem zo verzwakt is dat je lichaam zich (bijna) niet meer kan beschermen, dan noemen we dat aids.

Wat is de Internationale Aidsconferentie?

Om de twee jaar organiseert de IAS (International Aids Society) deze conferentie, iedere keer in een andere wereldstad. In 2018 vindt de  22e editie van de Internationale Aidsconferentie plaats in Amsterdam. Hiv-onderzoekers, artsen, beleidsmakers van overheden en volksgezondheidsorganisaties komen samen om de voortgang te bespreken en plannen voor de toekomst te maken. Er worden 20.000 bezoekers verwacht

Aids is toch onder controle?

In Nederland en de westerse wereld is een hiv-besmetting te behandelen door levenslang medicijn gebruik. In Oost-Europa en de derde wereld is aids nog steeds een dodelijke ziekte. Daarom moet er meer onderzoek uitgevoerd worden, zodat het virus niet verder verspreid wordt.

Welke dieren worden gebruikt voor hiv-onderzoek?

Voor onderzoek naar het hiv-virus worden apen, muizen, katten en konijnen gebruikt.

Waarom zet Proefdiervrij zich in voor dit onderzoek?

Proefdiervrij heeft de ambitie om de transitie naar proefdiervrij onderzoek te stimuleren. Vooral in onderzoeksgebieden waar nog weinig tot geen gebruik wordt gemaakt van proefdiervrije modellen, zoals bij hiv-onderzoek.

Wat voor mogelijkheden ziet Proefdiervrij in hiv-onderzoek zonder proefdieren?

Het verkennend onderzoek dat prof. de Cock Buning gaat uitvoeren is met name gericht op nieuwe moleculaire en celbiologische ontwikkelingen. Voorbeelden hiervan zijn stamceldifferentiaties, organoids, organs-on-chips en micro-dosing. Wat al deze voorbeelden met elkaar gemeen hebben is dat ze gebaseerd zijn op menselijke cellen.

Wat als het verkennend onderzoek niks oplevert?

Wij zijn ervan overtuigd dat het onderzoek van prof. de Cock Buning goede handvatten zal bieden om hiv-onderzoek zonder proefdieren op de conferentie agenda te krijgen. Op soortgelijke onderzoeksgebieden zetten onderzoekers al grote stappen met de inzet van moderne technologieën die gebaseerd zijn op de menselijke biologie. Wij geloven dat deze stappen ook in het hiv-onderzoek mogelijk zijn.

Waar komt HIV vandaan?

De mens heeft hoogstwaarschijnlijk HIV gekregen van apen. HIV vindt haar oorsprong in Afrika.  Chimpansees bijvoorbeeld, kunnen in het wild besmet raken met HIV. Zij krijgen echter geen aids, omdat ze resistent zijn geworden. Eerder werden chimpansees gebruikt voor onderzoek naar HIV, maar inmiddels is onderzoek met chimpansees in Europa gelukkig verboden. Daarnaast waren chimpansees  geen goede modellen, omdat deze apen geen aids-verschijnselen krijgen als ze HIV hebben.

Makaken worden nog wel als proefdier gebruikt in onderzoek naar HIV. Makaken komen voor in Azië: daar komt HIV (of de apen-variant SIV) niet voor, waardoor de makaken in het wild niet besmet kunnen raken. Maar als wij ze infecteren, ontwikkelen ze aids-verschijnselen.

De onderzoeker aan het woord

Professor Tjard de Cock Buning
Professor Tjard de Cock Buning
Hoogleraar Toegepaste ethiek in de levenswetenschappen, Vrije Universiteit Amsterdam

Athena Instituut

Tjard de Cock Buning is hoogleraar aan het Athena Instituut van de Vrije Universiteit te Amsterdam. De vraag die het Athena instituut stelt is: hoe kan technische en wetenschappelijke ontwikkeling op duurzame wijze een bijdrage leveren aan het verbeteren van gezondheid en welzijn? Er vindt een grote vooruitgang plaats op het gebied van technische en wetenschappelijke ontwikkelingen, maar deze ontwikkelingen brengen ook nieuwe maatschappelijke problemen met zich mee. Denk hierbij aan grote verschillen in gelijkheid, het milieu en de volksgezondheid.

De uitdaging blijft dan ook om het potentieel van nieuwe technische en wetenschappelijke vakgebieden optimaal te realiseren. Daarbij specialiseert het Athena Instituut zich in strategieën die de negatieve aspecten van innovatieve ontwikkelingen kan opvangen.

Verkennend onderzoek naar innovatieve technologieën voor hiv-onderzoek

Prof. de Cock Buning gaat samen met een masterstage student een verkennend onderzoek uitvoeren op het gebied van innovatieve technologieën voor hiv-onderzoek. Deze technologieën zijn gebaseerd op menselijke cellen en zorgen ervoor dat onderzoek naar aids zonder proefdieren uitgevoerd kan worden. Het verkennend onderzoek is met name gericht op nieuwe moleculaire en celbiologische ontwikkelingen. Voorbeelden hiervan zijn stamceldifferentiaties, organoids, organs-on-chips en micro-dosing.

Resultaten presenteren

De resultaten die prof. de Cock Buning verkrijgt met zijn onderzoek worden gepresenteerd tijdens een expertmeeting. Dit houdt in dat er verschillende experts op het gebied van hiv-onderzoek bij elkaar komen om de uitkomst van het verkennend onderzoek te bespreken. Samen met deze experts willen we een verandering starten op het gebied van hiv-onderzoek, namelijk onderzoek zonder proefdieren.

Funders

Fina Wetzels € 5

echt vreselijk ... dit moet een keer stoppen altijd maar dieren die de dupe zijn dieren hebben ook gevoel ...heel veel sterkte jullie doen geweldig werk !!

i de Goede € 5

Meer dan 50% van de dierproeven heeft geen nut op bijdrage onderzoek!

Daphne Philbert € 25
Francine van Wijk € 50
Anoniem € 15

Heel veel succes met jullie goede werk. We dragen het een warm hart toe. Ga alsjeblieft door met het redden van dieren en het voorkomen van dierenleed!

Linda Currie € 5

Alblasserdam

Anoniem € 10

Ik ben al donateur en geef een extra bijdrage omdat ik het belangrijk vind dat er geen proefdieren voor hiv-onderzoek worden gebruikt!

renee van der sluis € 25
Karin de Korte € 10
maria e van dijk € 100

Groenekan

Anoniem € 25
Liesbeth van der Heide € 15
Anoniem € 25
Daan Aesch, van € 75
C.J. van der Vegte € 50
Anoniem € 10
Anoniem € 50
Anoniem € 5
Christa Veldhuis € 15
Marcelle Chambon € 25

heel veel succes gewenst!

G. Beijen € 15
Antonetta Weideveld € 25

TILBURG

Selma Veerman € 5

Vlaardingen

Yvonne van look € 25
Riet Blom-van Beek € 25

Boxmeer

Margriet Noordhoek € 5
G.P.M. Van Vorselen € 70

DOESBURG

Anoniem € 25
x y € 5

y

L. Meyvogel € 5