Wat fantastisch dat je donateur bent!

We stellen je betrokkenheid bij de proefdieren zeer op prijs. Door jouw bijdrage kunnen we investeren in proefdiervrij onderzoek. Zo streven we naar betere resultaten voor mens én dier. Samen met jou bouwen we aan een duurzame toekomst zonder het gebruik van proefdieren. Bedankt!

Debby Weijers
Algemeen Directeur

Onze toekomstplannen

Proefdiervrij ziet zichzelf als de motor achter de ontwikkeling van proefdiervrij onderzoek. De wereld van de wetenschap en technologie ontwikkelt zich razendsnel en nu is het het juiste moment om extra vaart te zetten achter een proefdiervrije wetenschap.

100%

Afgerond:

Tumoren tegen tumoren

€ 25.000 van € 25.000 opgehaald
0 dagen over
2203 funders voor dit project

Interessante bevindingen proefdiervrij tumoronderzoek

In april 2014 startten wij met het Erasmus MC een veelbelovende samenwerking. Vanuit hun eigen nieuwsgierigheid kozen de wetenschappers prof. Jan Hoeijmakers, dr. Dik van Gent en dr. Julie Nonnekens voor een compleet andere aanpak. Zij zetten een nieuw onderzoek op zónder proefdieren. Eind 2017 is ons project afgerond en graag kijken we hier met jou op terug. Ook willen we alle donateurs bedanken die dit mooie resultaat mogelijk hebben gemaakt met hun bijdrage!

Het project tumoren tegen tumoren

Dit onderzoeksteam maakt geen gebruik van proefdieren maar van menselijk tumormateriaal. De grootste uitdaging was daarbij; hoe houd je een tumor in leven? Tumorcellen hebben een speciale behandeling nodig om in leven te blijven. Dit team ontwikkelde een speciale snijtechniek om het tumorweefsel in de optimale dikte te snijden en vonden uit in welke omgeving ze dan het best te bewaren zijn. Tumormateriaal van patiënten kan nu tot wel vijf dagen in leven worden gehouden om testen mee te doen. Een geweldige stap in het vervangen van de muizen in het kankeronderzoek.

Als je nagaat dat een tumor die bij een patiënt is verwijderd, in wel dertig plakjes gesneden kan worden. Betekent dit dat er tot wel 30 verschillende medicijnen en therapieën getest kunnen worden. Terwijl ze voorheen één tumor in een muis in leven hielden, waarop dan ook maar één medicijn of therapie getest kon worden. Dan blijkt wel duidelijk dat met deze nieuwe techniek veel sneller en effectiever resultaat behaald wordt zonder dat er een proefdier aan te pas komt.

Testen van medicijnen

Door het creëren van de juiste omstandigheden voor de tumorplakjes kan het onderzoeksteam verschillende medicijnen en therapieën op deze plakjes testen. En hierin hebben ze een geweldige doorbraak bereikt! Zo blijkt bijvoorbeeld dat een specifieke combinatie van twee verschillende therapieën een veel krachtiger effect heeft bij de behandeling van kanker. Dit is een hele belangrijke doorbraak, omdat dit invloed kan hebben op de behandelmethode van patiënten en op de keuze voor een bepaalde therapie. Patiënten kunnen veel gerichter behandeld worden.

Op naar betere behandelmethoden tegen kanker

Het komt niet vaak voor dat een nieuwe onderzoeksmethode zoveel nieuwe informatie oplevert. Niet alleen is er een nieuw onderzoeksmodel ontwikkeld, het wordt ook gelijk gebruikt om nieuwe behandelmethodes te testen voor patiënten. En dit alles zonder het gebruik van proefdieren.

Maar hoe verder? Onze deelname aan dit project is nu afgerond, maar we kunnen meedelen dat het hier niet bij blijft. Uit dit onderzoek zijn drie verschillende vervolgstappen gekomen:
1. Dit model kan gebruikt worden om nieuwe anti-kankertherapieën te testen.
2. Het model kan ingezet worden om personalised medicine te ontwikkelen. Een biopt van een tumor kan gebruikt worden om verschillende therapieën te testen voor dat ze toegepast worden op de patiënt.
3. Er komt een vervolgonderzoek dat zich gaat richten op het ontwikkelen van een tumor-op-een-chip. Hierdoor kan het op een veel grotere schaal gebruikt en ingezet worden in onderzoek bij kanker.

Ontzettend trots

Wij zijn ontzettend trots op deze onderzoekers. Door anders na te denken over kankeronderzoek komen er nieuwe ideeën en mogelijkheden. Wij zijn ook trots dat wij samen met onze donateurs dit onderzoek een vliegende start hebben gegeven. Dit alles dankzij de onvoorwaardelijke steun die wij voor dit project hebben mogen ontvangen. Hartelijk dank daarvoor!

Huidige onderzoeksfase

Fase 1
Fase 2
Tumorcellen kweken
Onderzoek hoe tumorcellen in leven kunnen worden gehouden met zuurstof en voedingsstoffen
Invriezen en ontdooien
Ontwikkeling van een techniek om de cellen na het invriezen en ontdooien weer '‘tot leven'’ te brengen
Effecten bestuderen
Tumoren kunnen nu in dunne plakjes gesneden worden. Op deze plakjes worden diverse medicijnen getest.
Resultaten vergelijken
De resultaten uit fase 3 worden vergeleken met de uitkomsten van eerdere onderzoeken